Blog | Pesten en geaardheid

Is het voor jongeren gemakkelijk om hun geaardheid te tonen?

Voor mij persoonlijk zou ik ja zeggen. Maar ik val dan ook ‘gewoon’ op mannen, dus is het voor mij ‘normaal’ en val ik niet buiten de boot, over het algemeen tenminste. Maar wat nu, als ik op vrouwen zou vallen? Zou ik er dan ook zo over denken, zou het dan nog steeds zo makkelijk zijn?

Heel veel kinderen en jongeren merken aan zichzelf dat ze misschien anders zijn dan anderen in hun omgeving. Soms zullen ze direct weten wat het dan is, soms kunnen daar vele jaren overheen gaan. Het gebeurt ook vaak genoeg doordat anderen hen confronteren met ‘homo’, ze er pas op geattendeerd worden.

Hoe dan ook, ik vind dat iedereen in hun waarde gelaten mag worden, ongeacht je uiterlijk, karakter en geaardheid. Tuurlijk denk je dingen wanneer 1 van je zintuigen iets waarnemen. Al wilt dat natuurlijk niet zeggen dat je ook alles maar mag zeggen tegen iemand, zeker niet als het een ander kan kwetsen.

Pesten
Veelvoorkomend pestgedrag gaat met name om uiterlijkheden, is iemand lang of klein, dik of dun. Draagt hij/zij een bril of beugel. De haarkleur of kledingstijl komen dan ook regelmatig voorbij. Maar helaas gaat het ook vaak om de geaardheid. Wat kan pesten met iemand doen? Er zijn vele scenario’s te bedenken, op korte en op langer termijn. 

Buitengesloten worden, eenzaamheid dat toeneemt en daardoor moeite hebben om met mensen in contact te komen. Altijd alert moeten zijn in hun omgeving, moeite hebben om anderen te vertrouwen, lager zelfbeeld en eigenwaarden creëren, faalangst of perfectionisme ontwikkelen, met tegenzin naar openbare gelegenheden, ongewenste spierspanningen, stress, depressie of burn-outklachten.
 

Werken aan je weerbaarheid, assertiviteit en zelfvertrouwen kan je al helpen om met lastige situaties om te gaan, je lichaamstaal te verbeteren en duidelijk kunt aangeven waar je grens ligt.


1 Zin kan levenslang mee gaan
Toen ik in de eerste of tweede leerjaar zat op de middelbare school, heb ik veel meegemaakt. Zo ook een meisje dat 1 zin tegen mij heeft gezegd, wat mij toen kwetste. Het ging niet eens over geaardheid, hoor. Onlangs kwam ik in gesprek met haar en hadden wij het over die periode in ons leven. Ik vertelde haar dat ik nog wist wat zij had gezegd tegen mij. Ze wist er niks meer vanaf en was zelfs een beetje verbaasd, ‘had ik dat gezegd?’.
 
Ik wil hiermee laten zien dat zelf 1 zinnetje, je leven lang kan meenemen. Voor mij is dit nu zo’n 20 jaar geleden. Ik zal het over nog 20 jaar waarschijnlijk mij nog kunnen herinneren. Helaas zijn onze hersenen zo, dat we vaak het negatieve beter onthouden dan de positieve dingen dat op ons pad komt.
 
Ik heb zo’n 20 jaar lang gedacht dat het aan mij geleden heeft dat ik gepest werd. Tuurlijk had ik dingen anders kunnen aanpakken, maar toen waren die middelen en kennis er niet. Ik kon niet beter als dat ik toen gedaan heb. Daar kwam ik voornamelijk achter toen ik mijn boek geschreven had over mijn pestverleden. 
 
Naast mijn verhaal kun je opdrachten vinden en verhalen en interviews van anders die zijn gepest, hun naasten, pesters (ook die van mij) en hulpverleners, om zo ook compleet beeld te geven over dit onderwerp vanuit mijn standpunt.
 

“JE BENT NOOIT BELANGRIJK OM AARDIG TE ZIJN TEGEN ANDEREN”

 
Deze zin komt zo nu en dan eens voorbij in mijn omgeving en online. Jij bent niets meer of minder dan een ander. We worden allemaal geboren en gaan allemaal dood. Uiteindelijk. Je leert door je opvoeding, van de mensen om je heen die op je pad komen en de studies die je volgt. Maar over het sociaal vlak krijgen we helaas te weinig les op school.
Kortom, respecteer ieder ander. Stel vragen, sta open voor een gesprek, leer de ander kennen. Je bent niet ‘stoer’ als je een nare opmerking maakt omdat je vrienden erbij staan.
 
REGENBOOG NETWERK HOLLANDS KROON 
Onlangs is er een REGENBOOD NETWERK gestart in gemeente Hollands Kroon. Elke 4e zondag vindt er een bijeenkomst plaats in afwisselde plaatsen. Het doel van de initiatiefnemers: Een gemeenschap creëren waarin diversiteit en inclusie centraal staan, met als specifieke focus de LHBTIQA+ inwoners op het platteland. 

Op zondag 28 januari 2024 vond de eerste editie plaats. Tijdens deze feestelijke opening kwam wethouder Lilian Peters een lintje doorknippen en iedereen een welkomstwoordje toespreken.
 
Op de volgende datums kun je tussen 14.00 – 17.00u aanwezig zijn op de bijeenkomsten van de REGENBOOG NETWERK HOLLANDS KROON 
25 februari - Vikingschip in Den Oever 
24 maart – Kruiswijk 14a in Anna Paulowna 
28 april – Cultuurhuis de Kolk in Lutjewinkel 
 
Aanmelden is niet nodig. Het is voor iedereen toegankelijk. Voel je je zelf niet aangetrokken tot LHBTIQA+, maar wil je ze wel een warm hart toedragen of in gesprek met hen gaan, iedereen is welkom, van jong tot oud. 
Meer informatie: