Blog | sport en pesten

Sporten is gezond.

Het is algemeen bekend dat beweging goed voor je is. Dat kan op uiteenlopende vlakken een positieve invloed hebben. Wil je fit blijven, gewicht verliezen, sterker worden, etc. Er zijn ook een tal van mogelijkheden, wil je individueel sporten of vindt je een groepssport prettiger? Er is altijd wel iets dat bij jou past, binnen je agenda, wensen en doelen.

Verbinding met gelijkgestemde.

Sociale veiligheid is ook belangrijk in de sport. Wanneer je je op je gemak voelt, lekkerder in je vel zit, kun je ook meer geven. Goede gesprekken voeren en elkaar motiveren om doelen te behalen. Wanneer je een groepssport- of les volgt, is het wel een must om een klik te hebben met een groep. Als je net nieuw bent, is het fijn dat je opgenomen wordt in een reeds bestaande groep. Als het een nieuwe groep is, dat heeft iedereen een nieuwe start. Je kun altijd een ander helpen door de nieuwe persoon mee te nemen en te betrekken bij de groep. Het werkt dat wel prettiger als de nieuweling zich openstelt. Iedereen in een groep heeft een eigen aandeel of en hoe het werkt binnen het clubje.

Ook in de sport wordt gepest.

Bij pesten denken we vaak als eerste een school. De basisschool of middelbare school. Maar ook komt het veelal op de werkvloer voor, in het verzorgingshuis en sportclubs. Eigenlijk overal. Op een basisschool ligt het pestgedrag ongeveer 1 op 10 leerlingen. In de sportwereld is dit 1 op 5 mensen.

Campagne: 'Woorden raken. Ook die van jou.'

Onlangs heb ik meegewerkt aan een reclame spotje voor de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie). Hieronder een stukje van de website van de NTFU.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van de NTFU. Ze hebben te maken met vooroordelen, grappen en negatieve opmerkingen. Dat gebeurt vaak onbewust, verbaal of non-verbaal of het zit door bepaalde gewoonten vast in onze fietssport. Vaak lijkt het onschuldig, maar toch raakt het de mensen die het aangaat. Er iets van zeggen doen we meestal niet. Ook als we vinden dat het niet oké is wat je hoort of ziet gebeuren. “Laat maar, het is nu al te laat”, bang voor een ongemakkelijke situatie óf niet bewust zijn van hetgeen wat er wordt gezegd.

Daarom gaat de campagne die wielersportbond NTFU met Fietssport uitdraagt over woorden, woorden die raken. Dingen die we zeggen. En hoewel niet altijd bewust: deze woorden kunnen meer doen dan je denkt. Met deze campagne hopen we mensen stil te laten staan bij hun woorden, aan het denken te zetten, beter na te denken voor je iets zegt. Bewust en onbewust.

Woorden raken. Ook die van jou.

Het You Tube filmpje staat inmiddels online. Dankbaar dat ik hieraan mijn steentje mocht bijdragen!