Interview | Rosalynn (13 jaar)
Wanneer begon het pesten?
Vanaf halverwege groep 2 al. Voornamelijk op de basisschool, ook wel eens buiten school om wanneer ik in het centrum was of op het strand.
Wat gebeurde er op school?
Uitschelden, ze zeiden dat hagelslag muizenkeutels is, mij van de schommel afduwen of op de grond geduwd. Ik kon mezelf niet zijn, eigenlijk met niemand praten. Daardoor sloot ik mij op in mijn kamer en was ik heel vaak stil.
In groep 4 werd mijn keel dichtgeknepen, ze gingen op buik zitten. Vaak kwam ik thuis met blauwe plekken en wonden over mijn lichaam. De hele klas deed eigenlijk wel mee.
Ik heb veel gehuild toen ik uit school thuis kwam.
De leraar was zich er wel bewust van. Hij deed soms mee, meestal deed hij niks in mijn voordeel. De directeur deed er niks mee. Van hem moest ik mij niet zo aanstellen.
Toen ik in groep 5 zat, ging ik naar een andere school.
Het pesten werd wel minder maar het ging het wel door. Er was wel meer aandacht voor, alleen gaf dat weinig effect. Na schooltijd ging het dan door in het dorp.
Hoe ging het thuis?
Ik kon er thuis wel over praten maar dat deed ik eigenlijk niet. Mijn zus was ziek. Daardoor had ik het gevoel het niet te kunnen/mogen delen.
Qua sport deed ik aan streetdance en vanaf groep 6 paardrijden. Nu zit ik op boxen. Daar kan ik mijn agressie kwijt. Door het pesten ervaar ik problemen om met mijn gevoelens en gedachten om te gaan.
Afgelopen zomer kon ik niet rustig zwemmen met vriendinnen omdat hij daar was en steeds zand naar mij gooide. Ik heb hem toen gezegd dat hij wel alles kan zeggen als er vrienden bij zijn maar dat niet deed als hij alleen was. Toen was hij wel een keer alleen en moest hij zich bewijzen naar zichzelf of naar mij toe. Naderhand heb ik deze pester een keer terug gepakt door hem van zijn fiets af te schoppen, hij belande in de sloot.
Hoe gaat het nu met het pesten?
Het pesten is gestopt nu. Ik heb een aantal nieuwe, fijne, vrienden. Soms krijg ik nog wel eens een opmerking en dan bijt ik van mij af. Ik doe mijn best om dat te doen met woorden. Het komt wel eens voor dat de woede zo groot is, dan uit zich dat in agressie. Het is dan opeenstapeling wat gebeurtenissen.
Nu praat ik er wel over thuis, maar ze mogen van mij niks doen. Ik wil het graag zelf oplossen.
Hoe gaat het nu met jou?
Na de start op een nieuwe school geeft het mij meer zelfvertrouwen, trek ik mij minder aan van anderen en kan ik mijzelf vinden wie ik werkelijk ben. Ik kijk naar mijn vrienden wie helpen mij helpen als ik het nodig heb. Zo had ik een vriendin. Zij gebruikt drugs en snijdt zichzelf en geeft mij daarvan de schuld. En een andere vriendin komt alleen wanneer er iets te halen valt.
Ik ben erachter gekomen dat zij geen vriendinnen zijn en houd ik hen op afstand. En trek ik mij op aan vrienden die mij niet gebruiken. En ik heb een leuke vriend, dus voel mij niet meer alleen
Wat heb je er aan gedaan tot nu toe?
Ik heb een agressietraining en rots en watertraining gevolgd. Heb daar vele dingen uit kunnen halen wat mij meer inzichten heeft gegeven. Eerst geloofde ik er niet zo in, maar wel blij dat ik het gedaan heb.
Rots en water heeft mij in laten zien dat ik mijn agressie kan uiten op een andere manier.
Twee leraren van de school waar ik nu op zit, zetten zich in tegen pesten. Zij hebben mij ook erg goed geholpen. Op deze school is er ook een goede anti-pest beleid. Mijn mentor is tevens een pestcoördinator. Wanneer er ongepast gedrag gesignaleerd wordt, wordt je geschorst. Je kan met haar over alles praten en als er een gesprek aangegaan wordt, is dat anoniem.
Hoe kijk je er op terug?
Wordt niet boos als ik erop terugkijk. Ik vind mij zelf oké, een leuke meid. Wel bang wat ze gaan doen als ik ze tegen kom maar trek me er minder van aan. Nu boeit het me niet veel wat ze van mij vinden, ik ben wie ik ben. Een stel vrienden waren voorheen mijn pesters. Zo kan het ook gaan, in elkaar interesseren en er kan een vriendschap ontstaan.
Wat is je boodschap voor anderen?
Ouders van pesters: kijk naar je kind en kijk naar wat ze doen en hoe zij zich gedragen naar anderen toe. Niet je kind voortrekken maar verdiep je in de situatie en sta open voor andere kanten van het verhaal.
Ik raad iedereen een van de eerder genoemde training aan. Uiteindelijk heb je er veel aan.
Je droom voor de toekomst?
Dat ik gezond blijf en niet van anderen afhankelijk ben.
- 14 december 2022 -