Interview | Starter in beeld

Startersloket

 

"De kinderen van nu die gepest worden, hoeven niet hetzelfde pijnlijke pad af te leggen dat ik heb doorlopen" 

Er komt heel wat kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Een goed begin is het halve werk. In de rubriek Starter in beeld vertellen ondernemers in spé over hun ervaringen en uitdagingen bij het starten van een eigen bedrijf. In deze eerste aflevering van 2024 komt Cheryl de Graaf aan het woord. De ondernemer uit Wieringerwerf is in 2022 onder haar eigen naam een eigen bedrijf gestart als 'verschilmaker bij sociale veiligheid en weerbaarheid'.

Cheryl is vroeger jarenlang gepest en zet zich nu in om anderen te helpen. Als professional vergroot zij de weerbaarheid bij kinderen en jongeren, ze leert hen grenzen aangeven en hen omgaan met lastige (pest)situaties die zich voordoen op bijvoorbeeld het schoolplein. “Ik zet mijn negatieve verleden om naar een positieve toekomst. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor anderen.” 

Kun je iets meer vertellen over jezelf? Wie ben je, waar kom je vandaan, wat is je werk- en studieachtergrond?

“Mijn naam is Cheryl de Graaf, ik ben 34 lentes jong en ik ben met mijn gezin woonachtig in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. Mijn eerdere werkervaring ligt in de administratie, schoonmaakbranche en horecasector.“

Hoe en wanneer kwam je op het idee om voor jezelf te beginnen?

“Ik ben van jongs af gepest tot mijn 16e jaar. Thuis, in de buurt, op de basisschool en op de middelbare school. Dit stopte toen ik naar een andere school ging om daar een mbo-opleiding te volgen. Er ging een wereld voor mij open. Beetje bij beetje kwam de rust terug.”

“Aan het begin van de coronapandemie, begin 2020, luisterde ik tijdens een wandeling naar een podcast, waarin een gast vertelde dat zij een boek geschreven had over dingen die zij in haar leven had meegemaakt. Hierdoor borrelde bij mij de vraag op: zou ik een boek kunnen schrijven over mijn pijnlijke jeugdervaringen? Een boek met een maatschappelijke meerwaarde, over het onderwerp pesten. Vervolgens kwamen er steeds meer ideeën naar voren en ben ik gaan schrijven. Na anderhalf jaar kreeg ik het eerste exemplaar van het boek Wat pesten met je kan doen in handen. Een boek voor jongeren van 10 tot 16 jaar, gelijk aan de leeftijdsperiode waarin ikzelf het pesten als meest erg heb ervaren. Maar ook een boek voor docenten, ouders en andere opvoeders.”

“Het was lastig om de doelgroep te bereiken. Er waren weinig jongeren die mijn boek lazen. Daarom ben ik onder meer scholen en bibliotheken afgegaan om mijn verhaal met anderen te delen. Dan stond ik na één tot anderhalf uur weer buiten, zonder voldaan gevoel en met het idee dat ik ze op deze manier niet écht kon helpen. Het is de reden dat ik mij ben gaan omscholen tot eerst jongerencoach, gevolgd door de opleiding tot kindercoach en daarna Sta Sterk Trainer, gericht op de sociale veiligheid en weerbaarheid.” 

"Ik heb meer dan twintig jaar lang gedacht dat het mijn schuld was dat ik gepest werd. Een misvatting. Vaak is er niet eens een directe aanleiding voor."

Hoe ben je begonnen? Heb je veel onderzoek gedaan, hulp gevraagd, een duidelijk stappenplan gemaakt?
“Ik heb relatief weinig onderzoek gedaan om tot mijn eigen onderneming te komen, maar ik ben mij wel op diverse vlakken behoorlijk gaan inlezen. Ik heb podcasts geluisterd, webinars gevolgd en ik ben met vele mensen in mijn omgeving in gesprek gegaan over mijn boek, opleidingen en ervaringen van zowel mijzelf als anderen met pesten. Voor mijn boek over pesten heb ik een globaal plan gemaakt: wanneer wil ik het boek af hebben, wat is daar allemaal voor nodig en welke taken doe ik wanneer.”

“Voor de (coach)opleidingen heb ik de lessen per week ingepland, zodat ik precies wist wanneer ik deze opleidingen zou afronden. Dit gaf veel rust én het ging bovendien sneller dan gepland. Voor mijn laatste opleiding Sta Sterk Trainer stonden er vaste lesdagen ingepland en tussentijds moest ik opdrachten maken en insturen. Ook hier bleef ik goed binnen de planning. Ik rondde ook deze opleiding met succes af.”

Hoe ben je tot je bedrijfsnaam gekomen? Kun je iets meer vertellen over wat je doet?“Ik werk onder mijn eigen naam: Cheryl de Graaf. Ik heb wel een jaar een coachpraktijkruimte gehad onder de naam Pluma Fuerte. Dat is Spaans voor krachtige veer. Ik heb een voorliefde voor de Spaanse taal en ik heb op twee Spaanse eilanden een mooie vakantie gehad. De veer zit ook in mijn bedrijfslogo. De ruimte voor mijn coachpraktijk werd echter te klein om trainingen en workshops te geven. Daarom heb ik er nu voor gekozen om alleen ruimte te huren als ik deze nodig heb. Ik werk veelal vanuit huis en op locatie, zoals op scholen. Als ik weer een eigen ruimte vind met meer mogelijkheden, zal ik de naam Pluma Fuerte weer vaker gebruiken.”

“Op het moment dat mijn kinderen op school zijn, loop ik onder het genot van een kopje koffie mijn mailbox en sociale media door. Als er een coachgesprek, workshop of training op de planning staat, ben ik bezig met de voorbereiding hiervan. Verder blijf ik mijn productaanbod vernieuwen, zoals de presentatie voor de informatieavonden van de Sta Sterk Training. Ik werk opdrachten uit voor coachees, plaats posts en blogs op mijn socials en website en ik blijf mijzelf ontwikkelen door verder te leren en mij te verdiepen in bepaalde onderwerpen en doelgroepen. Mijn dagen zijn standaard te kort. Ik vind zoveel leuk om te doen en ik ben leergierig. Het voelt alles bij elkaar niet eens als werk!”
   
“Ik start in deze maand (januari) een Sta Sterk Training in Wieringerwerf die tien weken zal duren. Ik ga met de kinderen aan de slag om te groeien in weerbaarheid, assertiviteit en zelfvertrouwen. Hiervoor kunnen kinderen c.q. hun ouders zich aanmelden. Als ik een geschikte locatie heb gevonden, zal deze training ook van start gaan in Den Helder en Hoorn. Daarnaast geef ik Sta Sterk workshops en coach ik jongeren.”   

"Mijn dagen zijn standaard te kort. Ik vind zoveel leuk om te doen en ik ben leergierig. Het voelt alles bij elkaar niet eens als werk!

Wat is de grootste drijfveer geweest bij het voor jezelf beginnen? En waar liep je tegenaan in de beginperiode?
“Ik had geen voldoening in het werk dat ik hiervoor deed. Het was op zich leuk, maar echt blij werd ik er niet van. Ik was op zoek, maar naar wat? Na het afluisteren van de podcast viel alles op zijn plek. Pesten gebeurt overal: van de peuterschool tot de middelbare school, van de sportclub tot het bejaardenhuis. Het is een maatschappelijk probleem, vroeger, nu en in de toekomst.”

“Ik heb meer dan twintig jaar lang gedacht dat het mijn schuld was dat ik gepest werd. Toen ik voor mijn boek gesprekken voerde met degenen die mij vroeger hebben gepest, kwam ik erachter dat het eigenlijk niet aan mij gelegen heeft. Er is vaak niet eens een directe aanleiding. Maar het pesten heeft mij veel gedaan. Ik heb hierdoor een eetverslaving ontwikkeld, omdat ik niet overweg kon met mijn emoties en deze weg at. Daarnaast ben ik mij perfectionistisch gaan gedragen en ik heb te vaak anderen over mijn grenzen laten gaan.”

“Doordat ik zoveel over mijzelf, over het onderwerp pesten en van anderen heb geleerd, ben ik van mening dat de kinderen van nu niet hetzelfde vervelende pad hoeven af te leggen. Er zijn vandaag de dag vele volwassen die door pesten in hun jeugd op het sociale vlak tekortschieten. En er zijn veel te veel kinderen, jongeren en volwassenen die niet meer weten hoe ze hiermee kunnen omgaan en geen andere uitweg zien dan zichzelf van het leven te beroven. Dit mag niet gebeuren! Ik hoop dat ik met mijn praktijk anderen kan helpen.”

“Waar ik in het begin wel tegenaan liep was dat er maar weinige uit mijn netwerk mij konden helpen. Enerzijds omdat ze zelf geen ervaring hadden met het onderwerp pesten, anderzijds omdat ze zelf nooit een bedrijf hadden opgebouwd. Er is veel tijd in mijn start gaan zitten en het heeft een grotere investering gevraagd dan gedacht. Het volgen van een ruime planning is nodig geweest.” 

"Maak van jouw droom een doel en ga ervoor! Stel een realistisch doel, vraag waar nodig hulp, leer om verder te komen en geniet!"

Wie zijn je klanten? Richt je je op een specifieke doelgroep of nichemarkt? Hoe zorg je voor meer naamsbekendheid?
“Ik help kinderen en jongeren, maar de ouders zijn in principe mijn klanten. Zij willen het beste voor hun kind en zij betalen de trainingen en/of het coachtraject voor hun kind. De Sta Sterk trainingen zijn geschikt voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Dit geldt ook voor de workshops die ik bij organisaties geef. Ik richt mij specifiek op kinderen en jongeren die weerbaarder en assertiever willen worden en meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken.”

“Ik probeer op vele manieren meer naamsbekendheid te krijgen. Door met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan, door netwerkbijeenkomsten te bezoeken, door contact te leggen met scholen en organisaties, door ouders aan te spreken. Ik stuur regelmatig persberichten naar de media en ik zet mijn sociale mediakanalen Facebook, Instagram en LinkedIn in voor het plaatsen van berichten. Daarnaast heb ik een eigen website. Op het moment dat ik nieuws heb, zoals de start van een nieuwe training, ga ik ook langs diverse locaties om daar posters op te hangen.”

Waarin onderscheid jij je van de concurrentie? Waarom moeten klanten bij jou komen?
“Er zijn weinig mensen met een pestverleden, die hier later ook daadwerkelijk iets mee doen. Ik heb ruime persoonlijke ervaring met dit onderwerp, ik heb er een boek over geschreven en ik heb met mijn bedrijf een uniek aanbod op het gebied van sociale veiligheid en weerbaarheid in de Noordkop. Ik weet als geen ander hoe een kind zich bij pesten voelt. Hoe je met buikpijn naar school gaat of juist dingen doet waar je eigenlijk zelf niet achter staat.”

“Pesten is een groepsprobleem. Iedereen speelt een of andere rol, maar hij of zij is dit qua karakter niet. Door alles wat ik heb meegemaakt, ben ik in staat om de kinderen en jongeren te helpen. Ze de juiste tools aan te reiken om lekkerder in hun vel te zitten. Mijn kernwaarden zijn: empathisch, behulpzaam, leergierig, creatief en positief.”

Heb je wel eens getwijfeld aan het ondernemerschap? Zo ja, op welke punten en welke momenten? Zo nee, waarom niet?

“Ik heb wel eens getwijfeld aan het ondernemerschap, voornamelijk bij tegenslag. Ik zet mij in om anderen te helpen, maar soms lukt mijn missie niet. Dan vraag je je af: waarom niet? Dit brengt stress met zich mee, maar daar leer je ook weer van. Of de stress om een deadline te halen, zoals bij mijn boek het geval was. Op de dag dat de druk klaar was, was de planning om ze op dezelfde avond in de boekwinkel te hebben.” 

Wat zijn volgens jou de mooiste en minder mooie kanten van het zelfstandig ondernemerschap?
“De mooiste kant van het ondernemerschap is dat je zelf je agenda kunt indelen, je klanten kunt bepalen en waar je wilt werken. Minder mooi is het hele harde werken. Dit geeft enige stress en soms wat strubbelingen. Vrijwel elke vrije minuut gaat op aan het bedrijf. Nog even dit doen, nog even dat doen.”

Waar ben je het meest trots op?
“Dat ik op eigen kracht bereikt heb waar ik nu sta. Waar ik hulp nodig had, heb ik deze gevraagd en aangenomen. Vroeger dacht ik wel eens dat ik dom was, omdat ik zo gepest werd. Ik twijfelde hevig aan mijn kunnen. Maar ik heb drie opleidingen in ongeveer anderhalf jaar tijd volbracht, waarvan twee tegelijkertijd op hbo-niveau. Ik ben trots op wie ik ben!”

Wat wil je over vijf jaar zakelijk bereikt hebben?
“Ik wil op meerdere vlakken verder leren. Over vijf jaar een nog completer hulpaanbod te hebben. Ik wil doorlopende trainingen en workshops geven en daardoor vele kinderen en jongeren helpen om weerbaarder te worden. En via coaching wekelijks een aantal jongeren begeleiden met hun hulpvraag.”

Wat is jouw tip voor andere startende ondernemers?
“Maak van jouw droom een doel! Wat wil jij echt? Ga ervoor! Stel een realistisch doel, vraag waar nodig hulp, leer om verder te komen en geniet. Bedenk ook dat de weg naar het doel minstens even belangrijk is dan het doel zelf.”


januari 2024 - Starter in beeld - Startersloket - Gemeente Hollands Kroon